„Ротари клуб” връчи награда – премия „Стефан Чуклев” на две млади панагюрски дарования- Петя Недева и Петър Попов. Ротари Приз за 2020г. получи МБАЛ“Уни Хоспитал“

На 27 април, президентът на „Ротари клуб” – Панагюрище Иван Иванов връчи награда- премия „Стефан Чуклев” на две млади панагюрски дарования за постигнати успехи в областта на изкуството и неговото популяризиране сред младите хора.

Тазгодишните носители на приза са младите художници Петя Недева, ученичка в 12-ти клас на СУ”Нешо Бончев” и Петър Попов, ученик в 9-ти клас, специалност „Изящни изкуства“ в Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов” – Пловдив.

И двамата са възпитаници на художника Нистор Хаинов . „Това са наистина млади хора, които рисуват със сърцето. Това означава, че всичко, което те правят първо го усещат и след това размишляват. Частица от това, което те знаят за истината са я получили и от мен, защото сърцето показва къде е истината“, каза художникът-ротарианец Нистор Хаинов и пожела на Петър и Петя: „Бъдете си такива чувствени и така ще успеете в живота!“

Наградата на Петър получи неговата майка. Това е голямо признание за моя син, и аз благодаря от негово име на „Ротари клуб” – Панагюрище, благодаря за чудесната инициатива, пленера и наградата в памет на Стефан Чуклев, един млад талант, прекъснал твърде рано житейския си път. За сина ми г-н Хаинов ще остане завинаги в сърцето му като майстор Нистор Хаинов, така, както Вие разпознахте в него още в детската градина частица дарба, може би. Вие наистина имате ключовия момент, така, че да го подкрепите, и той сега да е това, което е!“, каза г-жа Цеца Плачкова-Попова.

Нямаше да съм тук, ако не беше г-н Хаинов, защото той ми показа пътя и ми подаде ръка да тръгна, да се развивам в това, което наистина искам, и това е изкуството!“, каза Петя Недева и добави:“Мой вдъхновител също е братовчед ми Стефан Чуклев. За мен е чест да бъда удостоена с награда, носеща неговото име!“.

Премията се връчва за четвърта година, а средствата за нея бяха събрани от продажбата на картини и фотографии, направени по време на ежегодния фотографски и живописен пленер, организиран от „Ротари клуб“ – Панагюрище, който също носи името на Стефан Чуклев.

Това е още един начин да бъде почетена и запазена паметта на един прекрасен, млад, талантлив, жизнен човек, страстен фотограф и пътешественик, чийто живот бе прекъснат твърде рано. Наградата бе учредена по предложение на ротарианеца Нистор Хаинов, учител по изобразително изкуство в СУ „Нешо Бончев“. Връчването на тази премия се превърна в традиция, като всяка година „Ротари клуб” – Панагюрище стимулира млади, талантливи хора, които се изявяват в различни сфери.

Ротари Приз за 2020г. получи МБАЛ“Уни Хоспитал“ за високи постижения в борбата с COVID– 19. Отличието връчи президентът на „Ротари клуб“-Панагюрище Иван Иванов на управителя на здравното заведение д-р Красимира Чачова-Ранчева. „В тези трудни времена наистина е предизвикателство справянето с COVID– 19. През много предизвикателства минахме, в момента сме в трудности, сигурно още много трудности предстоят, но когато сме всички заедно в тази обща борба, смятам, че ще се справим!“, каза д-р Чачова. Тя благодари за признанието и допълни:„В навечерието на тези светли празници нека си пожелаем да бъдем здрави, да бъдем добри и обединени!“

Наградите се връчват за 12-та година от местната благотворителна организация.

Призовете „В прослава на Панагюрище и България”са учредени от местните ротарианци през 2008 година и се присъждат за съпричастност и помощ при решаването на проблемите в обществото, както и за заслуги за прославата на родния край и Родината. Наградата е морална и е в ротарианския дух да насърчава високоморални норми във всички професии и да помага за изграждането на доброжелателство и мир по света.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn