„Ротари клуб” Панагюрище дари на СУ”Нешо Бончев” фототипно издание на най-ценната средновековна книга на кирилица – Четириевангелието на цар Иван Александър

„Ротари клуб”- Панагюрище дари на СУ”Нешо Бончев” фототипно издание на Лондонското Четириевангелие на цар Иван Александър, това съобщи президентът на благотворителната организация Нистор Хаинов по време на тържественото отбелязване на 180 – годишнината от създаването на първото светско училище в Панагюрище, чийто правоприемник е СУ „Нешо Бончев“, както и рождението на великия наш съгражданин и патрон на училището Нешо Бончев, състояло се в зала „Арена Асарел” на 28 март.

Отпечатани са 950 копия на този скъпоценен ръкопис . Всяко едно от тях има уникален номер за разпознаване.

Най-ценната средновековна книга на кирилица – Четириевангелието на цар Иван Александър, познато и като „Лондонското евангелие“ е създадено през 1356 г. То е сред най-значимите паметници, свидетелстващи за българските книжовност и изобразително изкуство от периода. Съдържа общо 366 цветни миниатюри и представлява уникален препис на четирите канонични евангелия от Матей, Марко, Лука и Йоан, изписан на кирилица с търновски устав.

По повод 180 години от създаването на взаимното училище в Панагюрище, СУ”Нешо Бончев” получи и специално признание от „Ротари клуб”- Панагюрище.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn