Ротари клуб – Панагюрище организира прожекция на „Отскубнати до корен“- документален филм, посветен на паметта на проф. Димитър Атанасов

Филмът на Антоанета Бачурова и Владимир Люцканов „Отскубнати до корен“ възкресява името на световно известния цитолог и фитопатолог проф. Димитър Атанасов, пренебрегвано с десетилетия и оставено в забвение от комунистическите власти. Проф. Атанасов е последният президент на Ротари клуб София преди забраната му през 1941 година от ЗЗД.

Драматичният сюжет на тази фамилна история съживява факти от биографията на един забележителен учен, юрист и държавник с огромен принос към България, за съжаление почти напълно забравен от сънародниците си.

В съдбата на проф. Димитър Атанасов и неговата мултинационална фамилия, посветила се на съграждането на следвоенна България, се оглеждат съдбите и на стотици представители на българския елит и техните семейства. И на невежеството, помело след 9 септември 1944 една класа с европейско образование, познание и опит, вместо да се възползва от нейните достижения. За жалост тяхното име и дело е повторно изгубено след 10-ти ноември 89-та – в мъглата забравата, наложена или от наследството на комунизма и от инертността на обществото.

Документалният киноразказ в „Отскубнати до корен“ тече през живописните спомени на дъщеря му Елена, базиран е на нейните мемоари. Тя е един от възстановителите на Ротари Клуб София през 1991 г. и негов постоянен член до смъртта си през 2017 г. Разговорите и интервютата с други участници във филма прибавят към художествено-документалния разказ и дебата по важна тема: за доброволната амнезия на обществото ни по темата за миналото. А у ротарианците особено вълнение предизвиква представянето на ротарианската дейност на професора, както и разказа за неговия ментор – първият български ротарианец Събо Николов.

Филмът ще бъде излъчен днес, 22.04.2024 от 17:30 часа в залата на Исторически музей Панагюрище. ВХОД СВОБОДЕН.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn