Русия вече не е стратегически партньор на ЕС, заявяват евродепутатите

Европейският съюз трябва критично да преразгледа отношенията си с Русия, които са дълбоко накърнени след преднамереното нарушаване от Русия на демократичните принципи, основните ценности и международното право чрез насилствени действия и дестабилизация на своите съседи, заявиха евродепутатите на 10 юни. Това съобщиха от Информационното бюро на Европейския съюз в България.

ЕС трябва да изготви план за действие с „мека сила“ при извънредни ситуации с цел да противодейства на агресивните и пораждащи разногласие политики на Русия, посочват те.

Абсолютен приоритет за страните членки трябва да бъде да запазят единството си в контекста на незаконното анексиране на Крим от страна на Русия и пряката намеса във войната в Украйна, заявяват членовете на Европейския парламент в приетия доклад. Те също така призовават страните членки да се въздържат от двустранни споразумения с Русия, които могат да навредят на това единство. За да се осигури солидарност между държавите членки, бързо трябва да бъде създаден силен и основан на правила Европейски енергиен съюз, добавят депутатите.

ЕП призовава Европейската комисия да предвиди незабавно адекватно финансиране за конкретни проекти за противодействие на руската пропаганда и дезинформация на територията на ЕС и в чужбина и да осигури по-амбициозна финансова помощ за руското гражданско общество. Евродепутатите изразяват загриженост за влошаване на ситуацията със спазването на човешките права и върховенството на закона в Русия и призовават ЕС да продължи да подкрепя защитниците на човешки права в страната.

Евродепутатите изразяват безпокойство, че Русия открито се позиционира и действа като съперник на международната демократична общност и на основаващия се на правото ред, както и че подкрепя и финансира радикални и екстремистки партии в ЕС.
Резолюцията също така осъжда „черния списък“ на Москва с 89 европейски политици, официални лица и военни лидери със забрана да пътуват до Русия. Евродепутатите определят списъка като „произволен“ и като нарушение на международното право и универсални стандарти и пречка за прозрачност. Този акт е „контрапродуктивен и вреден за и без това слабите канали на комуникация“, посочват те със съжаление и подчертават, че хората в списъка трябва да бъдат информирани за мотивите и да имат право да обжалват пред независим съд.

На 11 юни ще бъде гласувана отделна резолюция относно ситуацията в Черноморския басейн след незаконното анексиране на Крим от Русия.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn