Русия е победител в Световното първенство по фойерверки в Панагюрище

За трета поредна година Панагюрище бе домакин на единственото по рода си в България Световно първенство по фойерверки „Огън, цвят и фантазия, България – Панагюрище, 2015”, което се проведе от 29 до 31 май. Победител стана отборът на Русия. Невероятното съчетание от музика и светлина в един истински пиро-музикален спектакъл на руския тим бе представено във втория ден на първенството. Майсторство от огън, цвят и фантазия показаха и отборите от Финландия и Беларус, които заеха съответно второто и третото място. Стотици жители и гости на града се събраха на централния площад „20-ти април”и станаха свидетели на тридневното фойерверк шоу.

IMG_2679

Първоначалното обявяване на резултатите излъчи като победител отбора на Финландия. По настояване на журито точките от оценките им бяха отново преброени, а класирането пренаредено. Консултиращият журито Фолкер Валден, който е официален представител на ФИАС за Световното първенство в България, се извини за грешката, която е допуснал при сумирането на оценките и публично обяви, че подава оставката си от поста.
Организатор и спонсор на първенството е Община Панагюрище, координатор – “Огнена хризантема” ЕООД. Генерален спонсор е “Асарел-Медет” АД. То се осъществява и с финансовата подкрепа на „Оптикс“ АД. Официален представител на първенството е JUP Fireworks EUROPE LTD /ЮП Фойерверки Европа ООД/ – Германия с директор Йорг-Удо Пфайфер.

IMG_2210

Състезателните отбори бяха оценявани от 5-членно жури в състав – кметът на община Панагюрище Никола Белишки, неговите заместници Галина Матанова и Георги Павлов, директорът Дирекция „Производствени технически дейности“ на „Асарел-Медет“ АД Иван Чолаков и началникът на Отдел „Сигурност и пожарна и аварийна безопасност“ на „Оптикс“ АД Йордан Акалиев. Консултиращ журито бе Фолкер Валден – официален представител на ФИАС за Световното първенство в България. Наблюдаващ състезанието е директорът на ЮП Фойерверки Европа ООД Йорг-Удо Пфайфер.

299

Концертна програма и много настроение съпътстваха състезателните програми във всеки от дните. Водещ в първата вечер бе Деян Славчев – Део. С бурни аплодисменти бе посрещнат победителят от третия сезон на X-FACTOR Славин Славчев. Изпълненията на панагюрската група „FACE OFF” сложиха край на първата вечер. Актьорът Ненчо Балабанов бе водещ във втората вечер. В съпътстващата концертна програма участие взеха още финалистката от третия сезон на Х FAKTOR Невена Пейкова и панагюрската рок-група MODIKA.

IMG_2230IMG_2571

Актьорът Георги Низамов забавляваше публиката в последния ден от първенството. Той и момчетата от Rocka Rolla изпълниха за панагюрската публика вечни рок парчета. Група ЕЛИАНС от Панагюрище закри тридневния огнен спектакъл.

1frbhjj

nevena

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn