Ръст на заразените с коронавирус

Министерството на здравеопазването призовава общините в страната да създадат нужната организация за ваксиниране на населението

40 са новите случаи на коронавирус в оласт Пазарджик през изминалото денонощие, показва справака в Единния информационен портал. 774 са новорегистрираните в страната, това са  3,3 процента от направените близо 23 300 теста. 1140 пациенти с коронавирус се лекуват в болница, 94-ма от тях са в интензивни отделения. 23 души са починали, като излекувани са отчетени 223 души.

Общините в страната да създадат нужната организация за ваксиниране на населението във всички населени места у нас. За това призова министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в писмо до областните управители, до председателя на УС на Националното сдружение на общините в България инж. Даниел Панов и до председателя на УС на Националното сдружение на кметовете на кметства в Р България Румен Стоянов.

За целта е нужно да бъдат проведени срещи, на които да се вземат решения как ваксинационният процес на местно ниво да бъде ускорен. Министър Кацаров посочва още, че с оглед важността на процеса, от голямо значение е в срещите да участват общопрактикуващите лекари, които осъществяват дейност на територията на населените места, както и служители от регионалните здравни инспекции. Това гарантира създаването на подходяща организация и логистика за осигуряване на места за ваксиниране и достатъчен брой ваксини. Писмото на министър Кацаров е във връзка с изпълнение на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 в Република България и необходимостта от постигане на високо ваксинално покритие в страната.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn