Рeгионалната здравна инспекция проверява за здравословното хранене на децата и учениците

Регионална здравна инспекция /РЗИ/-Пазарджик започна реализиране на разпоредена от Министерството на здравеопазването проверка на организираното хранене на децата и учениците в страната, съобщават от здравната инспекция. Тя ще продължи до края на месец октомври и ще обхване ученически столове, бюфети, автомати за закуски и напитки на територията на училищата, детски заведения и обекти, в които се приготвя храна за децата /кухни и кухни-майки.
Целта е да се проследи спазването на изискванията за здравословното хранене на деца от 0 до 3 г., от 3 до 7 г. и на учениците, да се установят основните проблеми и в дългосрочен план да се постигне превенция на хронични незаразни болести сред младото поколение.
При проверките на организираното хранене експертите от РЗИ ще проследяват съответствието на менютата с нормите за дневен енергиен и хранителен прием, спазването на изискванията относно напитките, които могат да се предлагат и храните, чието предлагане не се допуска в бюфетите и автоматите за закуски и напитки в училищата.
Здравословното хранене на учениците се постига чрез осигуряване на пълноценна и разнообразна храна, ежедневна консумация на зеленчуци и плодове, достатъчен прием на мляко, млечни продукти и други богати на белтък храни, увеличаване консумацията на пълнозърнести храни и ограничаване приема на мазнини, захар и сол, се казва още в прессъобщението.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn