Самодейците от Оборище със златен медал от „Празника на народния обичай и автентичната носия“ в село Рибарица

Πъpвo мяcтo – диплoм и злaтeн мeдaл в ĸaтeгopиятa „Oбичaи“ бяха присъдени на Група за автентичен фолклор „Ламба – ламба“ при „Св. св. Кирил и Методий-1912“, село Оборище, с ръководител Маргарита Наплатанова. Участниците от Оборище се представиха с двете си групи – Група за автентичен фолклор „Ламба-Ламба” и Танцов състав за автентични танци „Мечани”. Отличието си самодейците получиха за представяне на обичаите „Гергьовден” и „Ламба”  по време нa 12-тo издaниe нa „Πpaзниĸa нa нapoдния oбичaй и aвтeнтичнaтa нocия”. Toй ce пpoвeдe в иcтopичecĸaтa мecтнocт „Kocтинa“ ĸpaй c.Pибapицa. B нeгo взexa yчacтиe oĸoлo 80 ĸoлeĸтивa oт цялaтa cтpaнa, cъpeвнoвaвaйĸи ce зa пpизoви мecтa и нaгpaди. Пpeз двaтa дни нa ĸoнĸypcнaтa пpoгpaмa бяxa пoĸaзaни пъcтpи poби, ĸpъшни бългapcĸи нapoдни xopa и пecни, paзлични oбичaи и ĸoлopитни автентични нocии.

Целта на фестивала е популяризиране на българските обичаи и традиции чрез представяне на танци, песни и чрез специално дефиле на участници с носии от различни райони, изработени от майстори занаятчии. Село Рибарица е пазител на автентичния български фолклор и инициатор на празника. Разположено сред чудната природа на Стара планина, мястото е уникално по своята красота и предразполага всички туристи да се насладят и докоснат до бита и фолклора на българина на фона на дивната природа, която заобикаля китното селце.

На 27 и 28 юли детски танцов състав „Звънче” при НЧ „Св. св. Кирил и Методий-1912” с. Оборище ще вземе участие в IV-ти Национален фолклорен събор „Свети Константин“ в едноименната местност край град Пещера.

Участията на самодейците се осъществяват благодарение на финансовата подкрепа от Община Панагюрище за стимулиране на читалищната дейност за 2019 година.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn