Самодейци от Бъта с участие на международен фестивал

Фолклорен ансамбъл „Иглика”, село Бъта с художествен ръководител Жечка Сиводошева и индивидуални изпълнители ще вземат участие в XII Международен фолклорен фестивал „Струма пее” в село Невестино, област Кюстендил, който ще се проведе на 12 и 13 август. Самодейците от Бъта ще се представят с музикално –танцовата композиция „Фрагмент от обичая „Сватба” – разливане на котлите в понеделник на селския мегдан”.
Индивидуалните изпълнители: Мария Кършева, Виктория Манева, Йорданка Димитрова, Десислава Кичукова, Симона Димитрова и Величка Иванчева – певици ще се представят с по две песни.
Оркестърът от народни инструменти Недельо Кършев, Михаил Алексиев, Антонио Муховски и Ивайло Какаров ще изсвири „Бътовско криво хоро” и „Право хоро”.
Гайдарят Ивайло Какаров ще се представи с „Бавна мелодия” и „Дайчово хоро”.
Участието на самодейците във фестивала е посветено на 65 години от създаването на фолклорен ансамбъл „Иглика” – 1952 година и 90 години от основаването на Народно читалище „Никола Йонков Вапцаров-1927” , чиито юбилеен концерт беше на 28 април т.г. в зрителната зала на читалището.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn