Самодейци от Бъта ще са сред 8000-те изпълнители, които се очакват да вземат участие в Роженски събор

Самодейци от НЧ „Никола Й. Вапцаров – 1927”, село Бъта ще вземат участие в Националния събор на народното творчество и животновъдство
„РОЖЕН“. Роженският събор се възражда след 9-годишно прекъсване. Очаква се 200 000 българи и чужденци да се съберат на една от родопските поляни, която е с размер 5,5 дка. Съборът ще бъде открит днес от 10.30 часа и ще продължи до 19-ти юли. Националният фолклорен конкурс за певци, инструменталисти, народни танци, обичаи и словесен фолклор ще се проведе на три сцени.  Самодейците от Бъта ще участват в първа и трета сцена. Ансамбълът за автентичен фолклор „Иглика” ще представи музикално-танцовата постановка „Сватба” на 18 юли. На същия ден ще са и индивидуалните изпълнения. Читалището в Бъта с ръководител Жечка Сиводошева ще бъде представено от музикалните дарования Виктория Манева, Величка Иванчева, Симона Димитрова, Десислава Кичукова, Ивайло Какаров. Оркестър от народни инструменти ще представи „Средногорска копаница”
В Родопите ще бъдат представени различни видове традиционни занаяти, местни ястия и печива, като посетителите ще имат възможност да видят и различни породисти домашни животни, местни храни от фермата, както и селскостопанска техника и оборудване в специализирани изложения. Нещо повече, в програмата на събитието са включени фермерски състезания по доене и стрижене на овце. Една от най-забележителните атракции ще бъде и ревюто на автентични носии от цяла България, ще бъдат показани над 350 автентични престилки.
На красивите Роженски поляни ще има Събор на народното творчество и животновъдството. Чрез публично-частно партньорство с община Смолян, съборът „Рожен“ ще се възкреси и надгради с ново съдържание и акценти“, казва кметът на Смолян Николай Мелемов.
Любопитно е, че именно от Роженския събор преди години излита и легендарната песен „Излел е Дельо хайдутин“ в изпълнение на Валя Балканска, за да кацне на борда на космическата станция „Вояджър“.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn