Самодейци от различни поколения се събраха на сцената на панагюрското читалище

Пролетен празник под надслов „Поколения, заредени с обич и талант” с участието на самодейните колективи при читалището и приятели се проведе тази вечер  в Народно читалище „Виделина-1865”. Инициативата за неговото провеждане бе на актрисата Василка Сугарева, която беше водеща на концерта, и на Милена Стефанова, подготвила фотоизложба, запечатила интересни мигове от читалищния живот през годините, която посрещаше гостите в читалищното фоайе.

„Март е месец на художественото творчество, а и скоро се навършиха 100 години от световната премиерата на прочутата оперета „Царицата на чардаша”, която триумфално присъстваше и на тази читалищна сцена. Какъв по-хубав повод от това, в световния ден на поезията, международния ден на кукленото изкуство, да посветим пролетен концерт на ярките дарования от нашия духовен град, които тази сцена е разкрепостявала и зареждала. Покланяме се пред артистите, музикантите, певците, танцьорите, създателите на именития ансамбъл „Ралчо Сапунджиев”, доайените от сцената, които и днес ни разпалват, за да поддържаме огъня на това свято място, за да продължаваме делото им!”, каза в началото на концерта актрисата Василка Сугарева.

3„Не преставайте да творите! Пътят към творчеството е път към щастието!”, пожела Милена Стефанова, дъщеря на известните панагюрски творци Пенка и Васил Стефанови.

Годините са минавали, поколенията са се редували, но талантът, който е вечен, любовта към изкуството, предаността и любовта към читалището  и родния град са вдъхновявали не едно и две поколения, които са родили безкрайни шедьоври и красиви неща, представяни тук на тази сцена. Днешният концерт е дълбок поклон към всички читалищни дейци през годините за всичко, което са направили и дали за културната история на града, да запалите тази искра, която ще даде приемствеността в следващите поколения, за да можем да видим днес на сцената едни талантливи млади хора, което е сигурна гаранция, че изкуството е живо”, каза председателят на НЧ „Виделина-1865“ Спаска Тасева и изказа искрена благодарност към организаторите на събитието Василка Сугарева и Милена Стефанова.

28

19На сцената се изявиха ВГ „РАДЕАН” с диригент и корепетитор Анета Калпакова, ВГ „Китка”, с ръководител Красимира Тодорова и диригент Силвия Лулчева – Трошанова,  със солово изпълнение на кларинет в концерта се включи диригентът на Духов оркестър „Делчо Радивчев” Андрея Манев, Никола Скачков изпълни ария на принц Калаф из операта „Турандот” на Пучини, а Юлия Богоева и Кирил Бояджиев изпълниха дуета на Бони и Щаси от оперетата „Царицата на чардаша” от Калман. С вокалните си изпълнения заплениха публиката възпитаниците на музикалния педагог Нона Немигенчева в Обединената школа по изкуствата Габриела Шкодрева и Виктория Манева.

22 1332wИван Бондар свири на пианото балада на Металика. Театралният състав при читалището с ръководител Дочка Кацарева представи откъс от постановката „Свекърва” на Антон Страшимиров, а младежката театрална формация – откъс от произведението на Елин Пелин „Срещнали се два дявола”.  Букет  от пъстри танци представиха представителният мажоретен състав на СОУ „Нешо Бончев”, формация „НОВА” и частен детски танцов състав с ръководител и хореограф Мария Бензарова,  малчуганите от ЦДГ „Първи юни” и ОДЗ „Райна Княгиня”.

Още снимки може да разгледате на страницата ни във фейсбук.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn