Сведохме глави по случай 140 години от боевете край село Оборище

140 години от боевете край село Оборище и влизането на руските войски в Панагюрище бяха отбелязани днес, 13 януари. На поклонението присъстваха кметът на община Панагюрище Никола Белишки, председателят на Общински съвет Христо Калоянов, жители на панагюрското село.

„Днес 140 години след паметните битки за свободата на България все по-осезаемо случилото се по време и след Руско – турската война. Резултатът обобщаваме с една дума свобода. Свободни сме гордо да се определим като наследници на народ с вековна история и култура. Свободни сме да се наречем българи, да говорим, пишем и четем на родния си език, да браним паметта на дедите си, и да ни има на тази чудна земя, наречена България”, каза в словото си кметът на селото Милко Ангелов. Той припомни историческите събития и в заключение подчерта:” Днес 140 години по-късно, когато България е една модерна и развита страна, когато в България се намира целият политически елит на Европа, ние  трябва да се изправим гордо и да кажем: Ние сме горди, че сме българи! Да живее България!”


С минута мълчание и падане на колене присъстващите почетоха паметта на загиналите за свободата на България.

Представители на РК“Традиция“ ознаменуваха събитието с празнични салюти.

Пред двата паметника, издигнати от признателното местно население в памет на загиналите руски войници през 1878 година, бяха поднесени венци и цветя от кмета на община Панагюрище Никола Белишки, председателя на Общински съвет Христо Калоянов, кмета на с. Оборище Милко Ангелов, местното НЧ”Св. св. Кирил и Методий – 1912” и пенсионерски клуб,  РК „Традиция”, „Асарел Медет” АД, Център за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn