Световен ден без тютюнопушене

Всяка година, на 31 май, Световната здравна организация (СЗО) и световните партньори отбелязват Световния ден без тютюнопушене (WNTD). Годишната кампания е възможност за повишаване на осведомеността относно вредните и смъртоносни последици от употребата на тютюн и експозицията на тютюнев дим, както и за възпиране на употребата на тютюн в каквато и да е форма.

За 2020 г. темата за Световния ден без тютюн, определен от СЗО е „Да говорим открито за последствията от тютюна!“. Фокусът на посланието е насочен към ограничаване на отрицателното въздействие на тютюна върху здравето на младите хора.

Причината за високия здравен риск, до който водят цигарите е фактът, че :   

• тютюневият дим съдържа хиляди химически вещества. Горящата цигара представлява  химическа лаборатория –  под влияние на високата температура се освобождават над 7000 газообразни съставки и частици: над 69 от тях са канцерогени и мутагени – вещества, които предизвикват рак, мутации или увреждат плода; над 300 вещества с биологична токсичност и дразнещ ефект върху ресничестия епител на дихателните пътища и множество други токсични вещества, вредящи на репродукцията и растежа.

• съдържащият се в тютюна алкалоид никотин предизвиква висока степен на зависимост (приема се, че тя е толкова силна, колкото тази, причинена от хероина).Това превръща тютюна в най‐често употребявания и единствения напълно легален и свободно продаван наркотик.

Тютюнопушенето е един от основните рискови фактори за възникване на редица социално значими заболявания като сърдечно съдовите, онкологичните, белодробните.

Рискът от развитие на хронични респираторни заболявания е особено висок сред хората, които започват да пушат в детска или тинейджърска възраст, тъй като тютюневият дим значително възпрепятства развитието на белите дробове и влошава тяхната функция за целия живот. Химичните вещества в дима понижават имунитета и могат да допринесат за развитието на  инфекции.

Тютюневият дим е много опасен замърсител на въздуха в закрити помещения. Той може да се задържи в атмосферата до пет часа, а системната му атака поставя непушачите в риск от всички болести, характерни и за доброволно пушещите.

Бебета, изложени във вътреутробното си развитие на токсините от майчиното тютюнопушене или излагане на тютюнев дим, често имат намален растеж и функция на белите дробове. Децата пасивни пушачи, особено в собствените си домове, са в по-висок риск от поява и обостряне на астма, пневмония и бронхит, както и от ХОББ в зряла възраст.

Защо да спрем пушенето на цигари ?

Преимуществата от спирането на цигарите за белите дробове са незаменими! Дори само за три месеца неупотреба белодробната функция започва да се възстановява, а до девет месеца кашлицата, хриповете и задъхването намаляват и постепенно изчезват. Отказването от тютюна може значително да понижи опасността от белодробен рак: 10 години след спирането рискът спада наполовина, намалява вероятността и от други злокачествени заболявания, например, на устата, гърлото и хранопровода.

 

 

 

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn