Световен ден без тютюнопушене

Всяка година, на 31 май, Световната здравна организация (СЗО) и световните партньори отбелязват Световния ден без тютюнопушене (WNTD). Годишната кампания е възможност за повишаване на осведомеността относно вредните и смъртоносни последици от употребата на тютюн и експозицията на тютюнев дим, както и за възпиране на употребата на тютюн в каквато и да е форма.

За 2021 г. темата за Световния ден без тютюн, определена от СЗО е  „Поеми ангажимент да се откажеш“. Тя има за цел да подкрепи 100 милиона души по целия свят в опита им да се откажат от тютюнопушенето. Това ще помогне за създаването на по-благоприятна среда за отказване от тютюна чрез:

  • застъпничество за строги политики за отказване от тютюнопушето;
  • насърчаване на достъп до услуги за отказване;
  • повишаване на осведомеността за тактиките на тютюневата индустрия;
  • овластяване на потребителите, за да се откажат чрез инициативи от типа „откажи се и спечели“.

В световен мащаб около 780 милиона души казват, че искат да се откажат, но само 30% от тях имат достъп до инструментите, които могат да им помогнат да преодолеят както физическата, така и психическата зависимост от тютюна. Това обаче е предизвикателство и заради добавения социален и икономически стрес, причинен от пандемията от COVID-19.

СЗО дава поне 100 причини да се откажете още сега

Ползите от отказването от тютюна са почти незабавни. Само след 20 минути отказване от пушенето пулсът Ви спада. В рамките на 12 часа нивото на въглероден окис в кръвта пада до нормалното. В рамките на 2-12 седмици кръвообращението ви се подобрява и белодробната функция се увеличава. В рамките на 1-9 месеца кашлицата и задухът намаляват. В рамките на 5-15 години рискът от инсулт се намалява до този на непушача. В рамките на 10 години смъртността от рак на белия дроб е около половината от тази на пушача. В рамките на 15 години рискът от сърдечни заболявания е рискът от непушач.

Бързи съвети от СЗО за ограничаване на желанието за пушене

  • Забавете пушенето толкова дълго, колкото можете, преди да се поддадете на желанието си.
  • Направете 10 дълбоки вдишвания, за да се отпуснете, докато желанието за пушене отмине.
  • Пиенето на вода е здравословна алтернатива на това да сложите цигара в уста.
  • Направете нещо друго, за да се разсеете: вземете си душ, четете, разхождайте се, слушайте музика!

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn