Световен ден без тютюнопушене

По инициатива на Световната здравна организация (СЗО), всяка година на 31 май по цял свят се отбелязва Световния ден без тютюнопушене. Данни на организацията показват, че тютюнопушенето всяка година убива около 6 милиона души, като над 5 милиона от тези жертви са следствие на директната употреба на цигарени изделия, а останалите – на така нареченото „пасивно пушене“. Причината за високия здравен риск, до който водят цигарите е фактът, че съдържат над 4000 химични вещества. От тях поне 250 са определени като опасни, а 50 като канцерогенни.
Целта на провеждането на Световният ден без тютюнопушене е да се подчертават рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн и да се апелира за ефективна политика, която да намали нивата на потребление.

Световната здравна организация чества Световния ден без тютюн от 1988 г., тази година под мотото: „Тютюнът – заплаха за развитието”. Тазгодишната кампания цели да покаже заплахата, която тютюневата индустрия представлява за устойчивото развитие на всички страни, като застрашава здравето и икономическото благополучие на техните граждани. Чрез предложените мерки се цели намаляването на тютюнопушенето, което се превръща в глобален проблем и насърчаването на здравословния начин на живот като предпоставка за по- добро развитие.
Тютюнопушенето е един от основните рискови фактори за възникване на редица социално значими заболявания като сърдечносъдовите, онкологичните, белодробните.
Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn