Световен ден за борба срещу СПИН

Първи декември е Световният ден за борба със СПИН. За първи път този ден е отбелязан през 1988 година. Тогава Световната здравна организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява 1-ви декември за Световен ден за борба със СПИН.
От 1996 година с отбелязването на този ден се заема Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS). Оттогава Световният ден за борба със СПИН се превръща в начало на целогодишна кампания с акцент върху превенцията, образованието и информираността. През 2004 г е създадена независимата организация – World AIDS Campaign, която поема провеждането на кампаниите. Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS) продължава да оказва финансова и техническа подкрепа.

Тази година мотото на Световния ден е „Промените се правят от общности “.

По данни на МЗ носителите на ХИВ инфекция в страната към 01.03.2019 г. са 3050 лица, като от всички инфектирани 90% са заразени по сексуален път!

Новооткритите за тази година до същата дата са 24 души. Голяма част от тях са научили статуса си от КАБКИС (Кабинет за анонимно и безплатно изследване и консултиране).

Към момента над 1000 лица в страната получават антиретровирусна терапия.

Първите случаи на СПИН са регистрирани в САЩ, Хаити и Африка още през 1977 и 1978 г. Първите публикации по темата се появяват в началото на 80-те години в САЩ, а през 1982 г. Центровете за контрол и превенция на заболяванията в Щатите официално въвеждат името СПИН.

В Панагюрище Световният ден за борба срещу ХИВ/СПИН ще бъде отбелязан от доброволците на БМЧК. Днес, на площад „20 април“, младите червенокръстци ще направят традиционната огнена панделка от свещи като символ на движението за борба с коварния вирус.

 

Oborishte.bg

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn