Световен ден за борба с диабета

Захарният диабет представлява нарушение на обмяната на веществата в човешкия организъм. Основна проява на това нарушение е повишената кръвна захар поради липса или недостатъчно производство на инсулин от панкреаса.Откриването на захарния диабет в предклиничната му фаза има съществено значение за ранното започване на лечение и профилактика на късните усложнения.
14 ноември е обявен за Световен ден на диабета и се чества всяка година от 1991 г. насам под егидата на Световната здравна организация. През 2006 година става ден, официално наблюдаван и от ООН. Датата е избрана умишлено, тъй като на този ден е роден Фредерик Бантинг, който заедно с Чарлс Бест прави епохалното откритие за ролята на инсулина при лечението на захарния диабет.
Диабетът е едно от най-често срещаните социално значими заболявания, у нас над 577 000 души живеят с тази диагноза, децата са над 2000, а най-новият плашещ факт в статистиката е появата на бебета до една година, които вече са болни. Счита се, че ако диабетът беше държава, тя щеше да е третата по население в света. В България 220 000 души са в преддиабетно състояние.
Диабетиците живеят от 5 до 15 години по-кратък живот. 18 души всеки ден умират от усложнения, като най-честите са сърдечно-съдови или бъбречни. Усложнения на болестта се наблюдават у 3/4 от диабетиците.
Днес в над 160 страни по света Световният ден за борба с диабета се чества от различни организации, компании, здравни сдружения и съмишленици, обединени от една цел: подобряване начина на живот и лечението на хората с диабет.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn