Световен ден за борба с остеопорозата

Световният ден за борба с остеопорозата се отбелязва ежегодно на 20 октомври.

Това е най-разпространеното заболяване на костите. Характерно за него е намаляване на масата на костното вещество, като резултат от това се повишава чупливостта на костите и нараства рискът от счупвания /фрактури/. Загубата на костната маса настъпва сравнително бавно и почти незабележимо. Често едва появата на фрактури разкрива съществуването на остеопорозата.

Най-честите оплаквания при поява на остеопороза са болки в гърба в областта на лопатките или поясната област, при физическо натоварване или продължителен престой в право или седнало положение. След почивка оплакванията отшумяват. Може да се появи снижаване на ръста с трайно деформиране на гръбнака.

Най-характерна проява на остеопорозата са костните счупвания. Типичните места са три: гръбначните прешлени, шийката на бедрената кост и китката. Честота им нараства прогресивно с възрастта. Остеопорозните фрактури могат да доведат до инвалидност и влошаване на качеството на живот.

Рисковите фактори са:

– ранна менопауза – преди 45 г.
– напреднала възраст – над 65 г.
– недостатъчен внос с храната на калций и витамин Д
– продължително обездвижване
– прекомерна консумация на кафе – повече от 3-4 кафета дневно
– тютюнопушене и системна алкохолна консумация
– недостатъчен прием на белтъчини
– наличие на определени заболявания – ендокринни, ревматични, на храносмилателната система, бъбречни, хронични чернодробни и др.

Профилактиката на остеопорозата трябва да започне още от ранна детска възраст, когато се формира костната маса на организма. Хранете се балансирано и приемайте мляко и млечни продукти ежедневно. В тях се съдържат много калций и протеини, необходими за здравината на вашите кости и мускули. Повишете вашата физическа активност. Комбинацията от физическа активност и богата на калций хранителна диета, осигуряваща достатъчно витамин Д, предлага огромни възможности за подобряване на костното и мускулното здраве и намаляване на риска от остеопороза. Прекарвайте всеки ден поне 30 мин. на чист въздух и слънце. Вашият организъм произвежда витамин Д, когато слънчевите лъчи достигнат до кожата ви.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn