Световен ден за борба с туберкулозата

Световният ден за борба с туберкулозата се отбелязва от 1996 г. с решение на Световната здравна организация. На този ден през 1882 г. немският бактериолог Робърт Кох обявява, че е изолирал бацила на туберкулозата. Затова си откритие Робърт Кох получава Нобелова награда за физиология и медицина през 1905 г. В целия свят туберкулозата е водеща причина за смъртта на всеки втори инфекциозно болен човек, като всяка година от нея умират около 3 милиона души в света. Световният ден за борба с туберкулозата е изключителна възможност за фокусиране вниманието на голямото предизвикателство за борба с туберкулозата в глобален, национален и регионален мащаб. С отбелязването на този ден се цели повишаване на обществената информираност по отношение на заболяването, подобряване здравната профилактика, както и популяризиране здравословен начин на живот. В миналото заболяването е било проблем предимно на населението на бедните страни. В момента то е разпространено в почти всички развити държави в света. По данни на СЗО повече от 30% от населението на земята е инфектирано, а 15 милиона от него е засегнато от активна туберкулоза.

Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване, което може да се развие във всички органи и системи на човешкия организъм, но най-често се локализира в белите дробове. Причинителят на туберкулозата е Микобактериум туберкулозис (бактерий на Кох), който се отличава със значителна устойчивост във външна среда, като особено дълго се запазва в отделените от болните храчки, включително и след тяхното изсъхване. При стайна температура бактериите остават жизнеспособни от 2 до 10 месеца в зависимост от хигиенното състояние и осветеността на помещението, като в тъмни и непроветриви помещения бактерии може да издържат до 3 години. Те са силно чувствителни към слънчева светлина – при пряко действие тя ги унищожава за 5-10 минути. Източници на зараза могат да бъдат болни от туберкулоза хора и животни (главно едър рогат добитък, по-рядко свине, птици и други), както и техните продукти.

Туберкулозата е напълно излечима, особено когато е открита навреме. Лечението на туберкулоза включва комбинация от лекарства, които убиват бактерията причинител. Ако хората, развили активна туберкулоза, не се лекуват, тя може да доведе до смъртта на приблизително два от всеки трима засегнати. Когато се прилага лечение обаче, смъртността от туберкулоза се свежда до 5%. От изключително значение за успеха на лечението е придържането към лекарствения режим.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn