Световен ден за борба с хепатита

Денят за борба с хепатит  се отбелязва от 2006 година по инициатива на Европейската организация на пациентите с чернодробни заболявания и на Световната здравна организация с цел  подкрепа на пациентите, носители на вируса на хепатит.

Всеки дванадесети човек по света е носител на вируса на хепатит, като той дори  не  подозира за това. Причината  е безсимптомното протичане на болестта.

Хепатит B, наричан още „тихият убиец“, е заболяване на черния дроб, протичащо остро и хронично. В България  най-често боледуващи от остър вирусен хепатит В са хората между 18 и 29 години. Когато стане  хроничен, хепатит В е нелечим до края на живота на човека. Разпространява се предимно по кръвен път – кръвни манипулации, споделени игли при наркозависими, кръвопреливане,  по полов път, при раждане от заразена майка на новородено.

Болестта хепатит убива над 1 милион души годишно. По света има над 350 милиона хронично болни.

Около  70% от инфектираните с вируса на хепатит С развиват хроничен хепатит C. Разпространява се чрез инфектирана кръв – чрез кръвни манипулации, кръвопреливане, споделяне на игли при наркозависими, стоматологични интервенции, татуиране, акупунктура, хемодиализа, в редки случаи и при полов контакт (около 1%). По света има над 170 милиона болни.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn