Световен ден за борба с хипертонията

Всяка година 17-ти май е определен за Световен ден на хипертонията. Този ден се отбелязва, за да се осигури информираност на населението за възможностите за предотвратяване на инсултите, сърдечните и бъбречните усложнения, причинени от високото кръвно налягане, като се набляга на профилактиката, ранното откриване на артериалната хипертония и своевременно започнатото лечение.

Артериалната хипертония е сериозен медицински, социален и икономически проблем в световен мащаб, който засяга все повече млади хора и деца. Тя заема особено важно място сред сърдечно-съдовата патология, от една страна, като заболяване, а от друга – като самостоятелен рисков фактор, водещ до влошаване качеството на живот и преждевременна смърт. Артериалната хипертония често става причина за сърдечносъдови усложнения, мозъчен инсулт, инфаркт на миокарда, сърдечна и бъбречна недостатъчност.

Всяка година повишеното кръвно налягане е причина за смъртта на 9.4 милиона души в света и тази цифра продължава да нараства поради застаряването на населението. Заболеваемостта от артериална хипертония за страните от Европейския съюз е между 30-45%. В България сърдечносъдовите заболявания заемат първо място като причина за смърт и инвалидизация. По данни на НСИ – проведено европейско здравно проучване за периода 2008-2017 година, заболеваемостта от хипертония при лица над 15-годишна възраст е около 30%. Наблюдава се общо нарастване на случаите, регистрирани с хипертония, и увеличаване на пациенти с високо кръвно налягане в по-млада възраст – 45-65 години, т.е подмладяване на болестта.

Рискови фактори са свръхтегло, тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, прекомерна консумация на сол с храната, стрес и недостатъчна физическа активност.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn