Световен ден за опазване на околната среда

Световният ден за опазване на околната среда е провъзгласен на 15 декември 1972 г. на 27-та сесия на Общото събрание на ООН в Стокхолм, Швеция. Тогава е приета декларация за околната среда, която е и първият международен договор за принципите на екологична защита на Земята. Датата за честване е избрана, защото на 5 юни започва работата на Конференцията на ООН по проблемите на околната среда през 1972 г.

„Замърсяване на въздуха“ – Ние не можем да спрем да дишаме, но можем да предприемем стъпки за подобряване качеството на въздуха” е темата на Световния ден на околната среда за 2019 г.

Призивът „Заедно можем да победим замърсяването на въздуха“, е апел за общи действия в борбата срещу едно от най-големите екологични предизвикателства на нашето време. Целта е да се обърне внимание и на обществеността върху личния ангажимент в грижата за опазване на околната среда, като се създаде отговорно отношение и екологично съзнание в хората.

България е сред страните с най-високи нива на фини прахови частици във въздуха и на първо място в Европа по този показател. Според данни на Световната здравна организация, в следствие от замърсяването у нас, средно 15 000 българи умират всяка година. Жертвите в света достигат 7 милиони души. Фактите доказват, че обхватът на проблема изисква да се вземат спешни мерки:

  • 92 % от хората по света не дишат чист въздух
  • Замърсяването на въздуха струва на световната икономика 5 трилиона долара здравни разходи
  • Замърсяването на озоновия слой в близост до земята се очаква да намали суровинните реколти с 26 % до 2030.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn