Световен ден на водата

Световният ден на водата всяка година се отбелязва на 22 март за привличане на вниманието върху значението на водата и необходимостта от опазването й.

Инициативата се поражда през 1992 г. на Конференцията на Обединените нации „Екология и развитие”, проведена в Рио де Жанейро. Денят се отбелязва официално от 1993 г., като ежегодно се организират прояви в цял свят, посветени на водата.

Световният ден на водата 22 март 2020 г. е посветен на водата и изменението на климата – и как двете са неразривно свързани.

Не можем да си позволим да чакаме! 

Забавянето на климата е почти толкова опасно, колкото и отричането на климата. Всяка държава в света трябва да работи по-бързо.

Екстремните метеорологични събития правят водата по-оскъдна, непредвидима, по-замърсена или и трите.

Хората се нуждаят от вода, за да оцелеят, както и всички системи, на които разчитаме: санитария, здравеопазване, образование, бизнес и индустрия.

Плановете за действие за справяне с изменението на климата трябва да бъдат интегрирани в различни сектори и координирани през границите. И те трябва да имат едно общо нещо: безопасно и устойчиво управление на водите.

Водата може да помогне в борбата с изменението на климата!

Борбата с изменението на климата ще отвори огромни възможности за икономиката в много области. Трябва да използваме кръгови производствени системи и да използваме водата много по-ефективно.

С нарастването на глобалното население нараства и търсенето на вода, което изчерпва природните ресурси и уврежда околната среда на много места. Решенията включват защита на океани и влажни зони, прилагане на интелигентни за климата селскостопански техники и увеличаване на безопасното използване на отпадъчните води.

Водата е най-ценният ни ресурс – трябва да я използваме по-отговорно. Трябва да балансираме всички нужди от вода в обществото!

 Всеки трябва да играе роля

Учудващо е колко много неща може да направи всеки един от нас за справяне с климатичните промени.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш казва: „Предупрежденията са необходими. Но страхът няма да свърши работата.”

Да, изменението на климата вече се чувства!

Но има една проста стъпка, която можем да предприемем веднага, която ще доведе до голяма промяна: да не губим вода!

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn