Световен ден на здравето: Минута мълчание в памет на медиците, загубили битката с COVID-19

С едноминутно мълчание и с включени сирени на линейките ще се почете паметта на медиците, загубили битката с COVID-19 в Световния ден на здравето – 7 април. Инициативата е на Български лекарски съюз и ще се проведе от 12 часа, като в нея ще се включат болниците и спешните центрове в страната.

От съсловната организация отбелязват, че тази година Световеният ден на здравето има особено дълбок смисъл заради безпрецедентната ситуация, в която е поставен целият свят с пандемията от Covid-19 и непрестанната борба, която медиците водят ежедневно с коварната болест.

От лекарския съюз добавят със съжаление, че към черните списъци на хората, изгубили битката с коварната болест се добавят и имената на над 120 колеги, които до последно и с достойнство изпълняваха своя професионален и морален дълг, но загубиха битката за собствения си живот.

Поклон пред всеотдайността, професионализма и човешкото отношение, които ние лекари и медицински специалисти носим в сърцата си.“, се казва още в съобщението от Български лекарски съюз.

На 7 април светът отбелязва Световния ден на здравето. Датата е избрана с основаването на Световната здравна организация през 1948 г. Международният ден на здравето се чества и като Ден на здравния работник в България от 6 февруари 1964-а.

Световният ден на здравето е глобална инициатива, която приканва всички – от световните лидери до хората във всички страни, да се фокусират върху едно здравно предизвикателство със световна значимост. Акцентирайки върху новопоявяващите се здравни проблеми, Световният ден на здравето дава възможност да се започнат колективни действия за опазване здравето на хората и тяхното благоденствие.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn