Световен ден на метеорологията

23 март е Световен ден на метеорологията. На този ден през 1950 г. влиза в сила конвенцията, с която се основава Световната метеорологична организация (СМО), в която членуват над 190 държави. Чества се в деня на влизането в сила на Конвенцията за Световната метеорологична организация /1950/ – специализиран орган на ООН. Отбелязва се от 1961 г.

Правителствата по света вече са напълно убедени, че научните доказателства за изменението на климата са неоспорими. Натрупващите се в атмосферата парникови газове, отделяни от човешката дейност, предизвикаха промяната. Наруши се естествения модел на сезоните с увеличаване на честотата и интензивността на някои екстремни метеорологични събития. Контраста на валежите между влажни и сухи райони и между влажни и сухи сезони ще се увеличи и през 21-ви век. За последните 100 години земята се е затоплила с 1 ° C. Това означава, че ние вече сме на половината път към границата на 2 °C, над която животът на планетата ще става все по-несигурен. Стопените ледникови покривки и глетчери може да покачат морското ниво до 25 метра. Близо 1.3 млрд. души ще трябва да сменят мястото си на живот. На Антарктида за първи път беше регистрирана рекордна температура на въздуха от 17,8 градуса. В момента 2/3 от земята е в състояние на по-висока средната глобална температура от нормалната.

В дългосрочни условия на суша попаднаха големи райони от континентите. Особено засегната е Африка. Имаше 32 големи засушавания, миналата година в сравнение със средно 15 през предишното десетилетие. В същото време, подложени на непрестанни валежи, страдаха обширни територии на субтропиците. Измерени бяха рекордни сезонни суми на валежите. Разрушителните наводнения доведоха до големи жертви, хуманитарни последици и тежки икономически загуби.

Причинените бедствия в света са предимно от природен характер. Най-засегнати са Китай (26), САЩ (22), Индия (19), Филипините (15) и Индонезия (11). Пострадаха 100 милиона души. В 92% от тези събития Ел Ниньо е основен фактор.

Все още е възможно да се намалят щетите, но е необходимо да се предприемат спешни действия. За целта през декември 2015 г. в Париж бе проведена конференция по проблемите за климата. Световните правителства приеха споразумение за бързи и големи съкращения на емисиите на парниковите газове. Това историческо споразумение задължава всички държави с общи и разпределени отговорности да предприемат амбициозни усилия, за да отговорят на заплахата. Насочена е финансова помощ за развиващите се страни, към адаптиране и намаляване на загубите и щетите. Разгръщане на ниско въглеродните технологии, изграждане на капацитети за образование, обучение и повишаване на общественото съзнание. Отделните граждани, обществени лидери, фирми, организации на гражданското общество, правителствата и системата на ООН всички трябва да дадат своя принос.

Световната метеорологична организация и глобалната мрежа на националните хидрометеорологични служби имат основна роля в осигуряването на оперативни служби, научни наблюдения и изследвания на климата. Обществото се нуждае от тях, за да може да се изправи пред бъдещето.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn