Световен ден на туризма – „Туризъм за приобщаващ растеж“

Световният ден на туризма се отбелязва всяка година на 27 септември, за да се повиши осведомеността сред международната общност за значението на туризма и неговата социална, културна, политическа и икономическа стойност в световен мащаб. Той е определен от Световната организация но туризма (UNWTO) през септември 1979 г., като честването му започва през 1980 г. Датата е избрана така, за да съвпадне с важен етап в световния туризъм: годишнината от приемането на Устава  на Световната организация на туризма на 27 септември 1970 г.

Мотото на Световния ден на туризма 2021 г. е Туризъм за приобщаващ растеж“.

Човешкото желание да пътува и да изследва е вечно и затова туризмът трябва да е отворен, за да може всеки да се наслаждава на удоволствието от посещението на нови и интересни места. Многото социални и икономически ползи, които туризмът носи, трябва да бъдат достъпни за всички.

Тази година Световният ден на туризма 2021 акцентира върху силата на „Туризма за приобщаващ растеж“. Това е ден за фокусиране върху туризма за приобщаващ растеж и върху възможността да погледнем отвъд статистиката,  и да признаем, че зад всяко число стои един човек. Световната организация на туризма приканва своите държави-членки, както и не членуващите държави, сродните агенции на ООН, фирмите и всички хора да отпразнуват уникалната способност на туризма да гарантира, че никой няма да остане забравен, когато светът започне да се отваря отново  с поглед към бъдещето.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn