Световен ден на чистите ръце

Днес 15 октомври  е Световен ден на чистите ръце. Чества се от 2008 г., която е обявена от Общото събрание на ООН за Световна година на хигиената. Проблемът довел до честването на този ден е сериозен. Мръсните ръце често стават причина за пренасяне на много заболявания. Липсата на хигиена е един от основните фактори за детска смъртност в Азия и Африка.Затова от Световната здравна организация призовават да се обърне внимание на проблема и да се осъзнае, че изграждането на простия навик да се поддържат дланите чисти, може да спаси хиляди детски животи. Основната цел на тази мащабна акция с поддръжката на ООН е да привлече вниманието на обществеността към простата хигиенична процедура, която може да спаси живота на милиони хора.
Как да мием ръцете си? Факт е, че мнозина не мият правилно ръцете си. Изплакването на ръцете след ползване на тоалетна не върши работа. Те трябва поне 15 секунди да се обтриват със сапун по всички части на ръцете – длани, пръсти, нокти.
Миенето на ръцете със сапун е, като да се ваксинираш сам срещу инфекции.
Според научни изчисления този лесен ритуал може да спаси живота и здравето на милиони по света, да предотврати предаването на стомашно-чревни и респираторни инфекции.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn