Световният шампион от 2003 Вернер Шлагер гост в Панагюрище

Вернер Шлагер гост на WTT Feeder PANAGYURISHTE Presented by Asarel 2023! Точно 20 години след световната си титла, спечелена в Париж, именитият австриец е тук, за да напътства талантливия си сънародник Феликс Вецел, който се състезава за Малта. Шлагер отдели от времето си, за да разкаже малко повече за впечатленията си от състезанието и за влиянието, което то може да окаже върху българския тенис на маса.

Радвам се, че най-сетне съм обратно в семейството на тениса на маса. Наслаждавам се на играта, макар и вече да съм в друга роля. Помагам на моя приятел Феликс Вецел, който се опитва да пробие в елита.

– Господин Шлагер, бяхте посрещнат много топлко в Панагюрище, най-малкото защото, когато станахте световен шампион, тенисът на маса се гледаше много повече. За жалост като че ли в момента не е точно така. Какви са вашите по-общи наблюдения?

– Нямам преки впечатление конкретно от ваша страна, но виждам, че ITTF и WTT полагат усилия, за да подобрят начина, по който се гледа на тениса на маса в световен мащаб. В маркетингово отношение ми се струва, че нещата също вървявт в правилната посока, но все пак не аз съм човекът, който да дава насоки.

– Успяхте да изгледате доста срещи в „Арена Асарел”, какво ви прави най-силно впечатление до този момент?

Предвид факта, че това е турнир от сериите на WTT Feeder, бях изненадан колко много добри състезатели от Азия са тук. Така че със сигурност мога да кажа, че всеки един почитател на тениса на маса в България трябва да дойде тук и да се наслади на качеството на мача. За жалост моят състезател Феликс Вецел не успя да запише победа, но, надявам се, скоро това ще се промени.

– А направи ли ви впечатление някой от българските състезатели, ако сте успял да гледате тяхна среща. Или пък ако Костадин Ленгеров е насочил вниманието ви?

– Да, видях се с Коце Ленгеров вчера, беше много приятно отново да се съберем, защото може би знаете, че дълги години бяхме съотборници в австрийския отбор. Изпихме по една бира, поговорихме си за времето, когато бяхме на върха в нашия любим спорт. Не мога да дам оценка за вашите състезатели, тъй като нямам преки впечатление и не би било коректно да се изказвам по въпроса. Но мога още веднъж да изкажа благодарности към Панагюрище за начина, по който бях посрещнат, за изненадата, която ми направихте по повод на навършването на 20 години от световната ми титла.

– Имате много сериозни наблюдения върху влиянието на подобни турнири за страните, дори за градовете, в които се провеждат. Смятате ли, че домакинството на един малък град като Панагюрище на подобно събитие може да запали искрата у повече деца да спортуват?

– Абсолютно! Именно домакинството на подобни състезания тласка тениса на маса, а и всеки един спорт напред. Разполагате с великолепна зала, а и хотелите са съвсем близо до залата. Накратко – имате всички условия за един прекрасен турнир – и съответно предпоставките много деца да бъдат запалени по спорта.

 

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn