Световноизвестният скулптор и художник Ставри Калинов с изложба в Панагюрище

На 20-ти юни, в изложбената зала на Исторически музей – Панагюрище ще засияят творбите на един от най-изявените български скулптори и художници Ставри Калинов. Експозицията ще бъде открита в 17:30 часа, а организатор на културното събитие е Община Панагюрище.

 Ставри Калинов е български скулптор и художник. Роден е на 15.11.1944 г. във  Видин, където завършва средно образование. След три поредни кандидатствания – от 1966 до 1968 г. е приет във ВИИИ „Николай Павлович“- днешната Национална художествена академия. През това време се занимава с живопис и работи на свободна практика в сферата на търговската реклама, плаката и др. От 1969 г. учи в НХА дърворезба при професор Асен Василев. Дипломира се през 1977 г.

Работи с най-различни техники, като студена керамика, бронз, злато, сребро, гипс и други, но любимият му материал е стъклото. От 1973 г. редовно участва в изложби със свои скулптури. Първата си самостоятелна изложба, наречена „Сребърна изложба” и включваща над 70 творби, прави през 1980 година. След това има още много показвания на негови работи в Габрово, Варна, Видин, Пловдив, Несебър. Творчеството му излиза скоро извън пределите на родината и се прочува в Италия, Югославия, Германия, Великобритания, Испания, Франция, САЩ, Швейцария и други.

Ставри Калинов прави портрети на видни  български личности, като Васил Левски, Джон Атанасов, Жул Паскин, Николай Гяуров и др. Занимава се с иконопис и прави статуетки за фестивали и конкурси. Негови са призовете за фестивала „Златна Месемврия“ и „Балканика 2006“. Автор е и на скулптурата „Истината за перото“, поставена в градинката пред БТА, София. Негова е скулптура на ктиторите на Боянската църква – Константин и Елена, която е дарена на папа Йоан Павел II.

Ставри Калинов прави пластики, с които се награждават победителите и в други елитни конкурси, като „Жена предприемач” и „Жена мениджър” на годината и „Рибарят и златната рибка“ в конкурса „Мистър Икономика”.

На изложбата си в Хасково през 2015 година художникът показва своите т.н. „светещи стенописи” – стъклени картини, на които авторът е пренесъл част от уникалните стенописи от Александровската гробница.

Сред почитателите на Ставри Калинов е авангардният дизайнер Пако Рабан. Известният дизайнер на висша мода и екс водещ стилист на модна къща „Гре“ в Париж Лойд-Дейвид Клайн e гостувал в ателието му. Негова творба е притежание на  руския президент Владимир Путин.

За своето творчество скулпторът е получавал различни отличия и награди, сред които „Кристална звезда“ на галерия „Макта“ /1995/  и „Златен век“ на Министерството на културата /2006/.

Ставри Калинов е между най-емблематичните творци, чиито работи са излагани не само у нас, но и в чужбина – в бивша Югославия, Италия, Австралия, Германия, Испания, Англия, Франция, САЩ, Швейцария, Кипър, Белгия.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn