„Световно кафене“ дискутира в Панагюрище проблемите в образованието

Фондация „Заедно в час“ представи своите дейности и проекти в Панагюрище в сряда, 9 декември. Основната мисия на организация е свързана с подобряване на достъпа до качествено образование на децата, независимо от това кое училище посещават, в кое населено място живеят и какви са финансовите възможности на родителите им. Фондацията постига своята мисия, като подбира и подготвя способни и амбициозни млади хора да бъдат мотивиращи учители и лидери в българската образователна система и общество. Всеки един от тях успешно подкрепя своите ученици да развият максимално потенциала си и да променят нагласите си към своя собствен успех и желание за личностно и професионално развитие.
Дискусията бе озаглавена „сБЪДнИ промяната в Панагюрище!“ и имаше за цел да се срещнат проактивните, социално ангажирани хора от града, които да се запознаят със „Заедно в час“ и да споделят идеите си за промяна на образованието във формат „Световно кафене“ – метод за провеждане на конструктивен диалог. IMG_9161
3 „Промяна на образованието е възможна само ако има постоянен диалог между всички заинтересовани страни – институции, бизнес, неправителствен сектор и др.”, споделиха организаторите и изказаха специални благодарности към община Панагюрище за доброто сътрудничество. На срещата присъстваха заместник-кметът Галина Матанова и Нора Кунчева, директор Дирекция „Образование, култура и социални дейности в Общинска администрация – Панагюрище.
По време на дискусията Веска Барова, директор на СОУ „Нешо Бончев”, разказа за решението да станат партньори на „Заедно в час“ и свежите идеи на учителите, които са били назначени в школото в следствие на това.
veska ba„Хората в „Заедно в час“ са с много ценни качества и идеали, едни изключителни партньори, които могат да вдъхновяват. Във фондацията има перфектна организация, организираните от тях конференции са на много високо ниво. „Заедно в час” е отворена врата към света”, заяви категорично Барова.
Своят опит споделиха Теодора Вавова, преподавател по география в Костинброд и нейната ученичка Ради. Последва интересна игра, в която, разделени на групи, присъстващите дискутираха интересни въпроси от сферата на образованието.
През учебната 2015-2016 г. 100 учители по програма „Заедно в час” ще преподават на над 6000 ученици в 55 училища в 8 области в България. Заедно в час си поставя амбициозната цел до 20 години да бъде преодоляна функционалната неграмотност в България, като има по 200 нови учители на година и бъде обхваната поне една десета от учениците в България. Фондацията е част от международната мрежа Teach For All, която която успешно работи за подобряване на достъпа до качествено образование в 36 страни на 5 континента.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn