„Свободен, свободен, свободен”, така описа себе си писателят и режисьор Нидал Алгафари при гостуването си в Панагюрище

Нидал Алгафари представи книгите си „Боже, защо Господ лъже?“ и „Аллах, милост нямаш ли?“ в Панагюрище на 12 октомври. Срещата разговор с режисьора – писател се проведе в залата на НЧ „Виделина – 1865”. Гостуването на Алгафари станало факт след отправената от Пепа Филина покана, сподели самата тя с присъстващите, след което представи автора. „Той е много провокативен и това ми харесва. Вижда винаги  втория план, чете между редовете и нищо не приема за чиста монета”, каза Филина и подчерта: „Нидал е от хората, който е много високо в моята духовна йерархия. Той е от тези бунтари, които оставят следи в браздата и не мислят  за последствията и комфорта във взаимоотношенията!”.

Трите думи, с които Алгафари описа себе си бяха  „Свободен, свободен, свободен”.

img_9780

Без да разкрива напълно сюжета на книгите Нидал Алгафари разказа за тях вкратце.

Идеята за „Боже, защо Господ лъже“ се зародила по няколко причини. Първоначално идеята е за сценарии на филм, но авторът си дава сметка, че няма да получи достатъчно финансиране, за да го екранизира и го превръща в книга. Друго вдъхновение било дъщеря му, която имала да пише есе на тема „Защо се гордея, че съм българин“. Алгафари се замислил, че най-лесно било да се кажат имената на Левски и Ботев, за които обаче не бил убеден, че са най-големите герои на България. Затова PR експертът решил да направи нещо, с което дъщерята и синът му да се гордеят. Авторът запозна присъстващите с вълнуващи моменти от двата романа тома на трилогията, която описва забранената любов, религиозните догми и налога плащан към обществото,както и всичко българско и духовно през ХVIII век.

img_9772

“Боже, защо Господ лъже?” е първият роман на Нидал Алгафари, който автора дефинира като „любовен“ с много страстни, нежни, различни и много красиви севди, които Господ наказва, но Бог закриля. “Аллах, милост нямаш ли?” разказва за всичко, което е българско и духовно през периода 1700-1800 година, пречупено през обичаите и малко известните ни неща. Книгата  описва и задружният начин на живот на мюсюлмани и християни.Според режисьора-писател, българинът е изключително духовен човек и трябва да се гордее с традициите и историята си.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn