Седем години от кончината на почетния гражданин на Панагюрище проф. д-р Лъчезар Цоцорков

Днес, 16 май, се навършват седем години от кончината на почетния гражданин на Панагюрище и Стрелча проф. д-р Лъчезар Цоцорков (16 октомври 1945г. – 16 май 2017г.).

Личност с изключителни заслуги за социално-икономическото и културното развитие на община Панагюрище и региона. Вдъхновяващ лидер, далновиден мениджър и визионер за модерното развитие на българската минерално-суровинна индустрия, проф. д-р Лъчезар Цоцорков над 30 години е начело на „Асарел-Медет“ и над 25 години председателства Българска минно-геоложка камара. Става един от учредителите и първи председател на индустриален клъстер „Средногорие мед“ – Пирдоп и на Сдружение на предприемачите-Панагюрище. Активно участва в работата на „Евромин“, Европейски делови конгрес, Глобалния договор на ООН в България и други бизнес асоциации и неправителствени организации. Инициатор е на създаването през 2010 г. на „Реформ Юнион Клуб“ и е избран за негов първи председател. Проф. д-р Лъчезар Цоцорков е член на Международния организационен комитет на световния минен конгрес – Варшава. Участва в Управителните съвети на Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия и на Българския национален минен комитет от 1994 г.  През 2014 г. става почетен професор на Минно-геоложки университет „Свети Иван Рилски“. Изнася лекции по корпоративно управление пред студенти от МГУ „Св. Иван Рилски“ и Нов български университет. Член е на 3 международни академии в областта на минното дело и минералните ресурси. Има множество публикации в български и чуждестранни научно-технически издания, както и регистрирани патенти и рационализации.

Носител е на най-високото държавно отличие – орден „Стара Планина – първа степен“, както и на приза „Мениджър на годината` 2009“. Като един от най-големите български дарители и меценат на българската култура многократно е удостояван с наградата „Златен век“ от Министерството на културата. Подкрепя много благотворителни каузи и инициативи за развитие на културата, образованието, здравеопазването, спорта, социалните грижи и младежките дейности. Визията му за развитието на родния край стои в основата на големи  проекти, които променят облика на община Панагюрище.

Поклон пред светлата му памет!

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn