Седмокласниците ще държат само три изпита за национално външно оценяване

Тази учебна година седмокласниците ще държат само три вместо пет изпита за национално външно оценяване – български език и литература, по математика и по чужд език. Оценяването ще бъде не с оценки по шестобалната система, а – с точки.

Балът, с който ще се кандидатства в гимназиите, също ще се формира в точки, съобщиха от просветното ведомство. За целта годишните балообразуващи оценки от свидетелството за завършване на съответния клас ще се превръщат в точки, като шестицата ще носи 50 точки, петицата – 39, четворката – 26, а тройката – 15. Колко точно ще е броят на максималните точки, които детето може да получи на тестовете, все още не е ясно. Очаква се това да зависи от броя на задачите.

От лятото на следващата година диплома за завършено основно образование ще се взема и след завършен седми клас, както изисква новата структура на образованието. Тогава децата ще трябва да избират дали да останат в същото средно училище (СУ) или да кандидатстват в гимназия – езикова, профилирана (математическа или природоматематическа) или професионална. Предполага се, че в гимназиите, които не са сред най-желаните, ще може да се кандидатства и с по-малък брой точки, което значи нисък резултат на изпитите. Досега двойките спираха такава възможност.

Тази учебна година изпитите за национално външно оценяване след четвърти клас остават четири – по български език и литература, по математика, по човекът и обществото и по човекът и природата. С оценката по математика ще може да се кандидатства за математическите гимназии.

Държавните зрелостни изпити ще бъдат на 19 май (по български език и литература – б.а.) и на 22 май 2017 г. (по предмет по избор – б.а.), а раздаването на дипломите за средно образование ще е до 22 юни 2017 г. Новото е, че догодина учениците от професионалните гимназии ще могат да държат изпит по професия вместо втора матура, предметът за която е по избор. Останалите пък ще могат да избират и предмети като изобразително изкуство и музика.

От 2020 г. изпити за национално външно оценяване ще се държат и в десети клас, когато учениците ще завършват първия гимназиален етап. Тестовете ще бъдат не по предмети, а по теми – „грамотност в областта на четенето“, „математическа грамотност“, „грамотност в областта на природните науки“, „обществени и граждански компетентности“, „компетентности по чужд език“ и „дигитални компетентности“. Вероятно първите два ще са задължителни, а останалите – по избор.

Obotishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn