Село Баня може да се възползва от новата пилотна програма за по-пълноценно използване на минералните води

Община Панагюрище да анализира сегашното състояние на инфраструктурата и съоръженията на минералната вода в село Баня,  както и да предложи, и изработи проекти, с които да кандидатства при стартирането на новата Оперативна програма „Околна среда 2014-2020г.“. С тези предложения се обръща към Община Панагюрище кметът на панагюрското село Баня Стоян Ножделов, става ясно от докладна записка, входирана в местния парламент, броени дни след като министърът на околната среда и водите Ивелина Василева съобщи, че  в началото на септември МОСВ ще отправи покана към общините да кандидатстват по пилотна програма, с която ще им бъде осигурeно до 50% безвъзмездно финансиране на проекти, свързани с находищата на минералните води. Останалите 50% общините трябва да осигурят от собствени средства или чрез кредити. Ако използват кредитен ресурс, ще бъде покрита и лихвата по кредита, т.е. – 50% безвъзмездно финансиране плюс превръщане на кредитите в безлихвени. Това е механизмът, който ще бъде предложен на общините, за да се стимулира развитието на находищата на минерални води.
В интервю пред в.“Стандарт“ министър Василева припомня, че още през 2012 г. МОСВ предоставя възможност на общините да стопанисват находищата на тяхна територия, които са държавна собственост – общо 63 находища на минерални води. Това, от което общините имат нужда, е рехабилитация на довеждаща инфраструктура до населеното място или рехабилитация и доизграждане на разпределителната мрежа вътре в населените места, ако желаят да развиват например СПА или балнео туризъм, ако желаят да използват водите като геотермалната енергия за отопление на сгради или да предоставят ресурс за друг тип икономически дейности. Тъй като инфраструктурата е строена преди доста време и е амортизирана, ще бъдат подпомогнати общините, които имат стратегия, желание, планове да развиват бизнеса с минерални находища на своя територия, като най-важното е общините да отговарят на условието да имат готови проекти.

Новите програми на МОСВ ще дадат възможност с.Баня да използва и стопанисва пълноценно природните си дадености, категоричен е кметът на панагюрското село, което може да се похвали с рядко съчетание на планина, река, минерални извори и благодатен климат.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn