Регионален семинар, посветен на развитието на читалищната дейност

По повод Деня на народните будители – 1 ноември Експертно-консултантски център „Читалища“ – Пазарджик, в партньорство с НЧ „Просвещение-1871 г.“ гр. Стрелча, организира семинар на тема „Традиционни и алтернативни практики за устойчивост и развитие на читалищната дейност днес“, информира инж. Радка Енчева-Кочева, ръководител РЕКИЦ „Читалища“ – Пазарджик.  Форумът се реализира с подкрепата на Община Стрелча и общинският град е домакин на събитието  на 27 и 28 октомври.

Програмата предвижда лектории, беседи, представяния на практики, откриване на изложба и дискусии. Тематичен акцент са предизвикателствата пред читалищата в съвремието, да продължават дейността си на будители на националните дух и самосъзнание на българина и възможностите за адаптиране към новото време, без измяна на традициите и подмяна на същността на читалищната идея.

Планирано е време за широко споделяне на опит и знания, за анализ на ситуацията, за да се стигне до различни отправни точки и нови перспективи за развитие на дейността на читалищата, съобразено с времето и средата на функциониране. Защото всяко населено място има нужда,  точно от своето  читалище – уникално и автентично, наследник на Възрожденските читалища от преди Освобождението и посланик в бъдещето на своята общност. Общност, която прави читалището и читалище, което развива местната гражданската общност, като просвещава, формира знание и култура, възпитава любов към българщината и провокира активност. Мисия, непроменяна във времето през цялата 164-годишна история на читалищното дело в България, уточни  ръководителят на РЕКИЦ „Читалища“ – Пазарджик.

Институциите Младежки дом и Градски исторически музей в Стрелча са обучителните семинарни пространства. Основни лектори са читалищен експерт Радка Енчева-Кочева,, старши експерт по Обществени науки, гражданско образование и религия  Ваня Апостолова от РУО- Пазарджик., вр. изп. дл. директор на  музея в Стрелча Надя Романкова и уредника там Николета Петкова. Практики представят председателят на читалището-домакин Мариана Няголова, секретарят Румяна Колева, библиотекарят Аника Тодорова и председателят на Театрално-музикалното сдружение „Бащино огнище“ към същото читалище Донка Младенова. Във вечерната културна програма участват: Детски танцов състав „Усмивки“ с ръководители Венцислава Пенева и Иван Лудов и Певческа група „Стрелица“ с ръководител Мария Илиева.

Oborishte.bg

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn