Случай на листериоза е установен през миналата седмица в област Пазарджик

Нови 5 души са заболели от остър вирусен хепатит А, В, С, Д (неопределен) в област Пазарджик за периода 16 – 22 януари, с което случаите за последните три месеца вече са 90. Диагностицирани са и 3 нови случая на варицела, 2 на ротавирусен гастроентерит, по един на листериоза и гастроентерит, ентероколит, сочи справката на Националния център по обществено здраве.

Припомняме, че 7 бяха заболелите от остър вирусен хепатит А, В, С, Д (неопределен) в област Пазарджик за периода 9 – 15 януари. Тогава имаше и 8 случая на варицела, 3 на ротавирусен гастроентерит и един на скарлатина.

***

Листериозата е вид инфекциозно заболяване, което се характеризира с разнообразна клинична картина и принадлежи към групата на зоонозите. Причинителят на заболяването е бактерия – Listeria monocytogenes. Източник на заразата са голям брой диви и домашни животни, като източник може да бъде и болният човек. Преносител на заразата могат да бъдат и някои видове кърлежи.

Смъртността при листериозата продължава да бъде висока. С по-лоша прогноза е вродената листериоза, която често води до остатъчни неврологични прояви и развитието на епилепсия.С по-сериозна прогноза е и нервната форма на листериозата.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn