Случай на опасна тропическа болест, пренасяна чрез комарите, е установен в област Пазарджик

Случай на характерната за тропическите райони болест висцерална лайшманиоза, която се пренася чрез комарите, е установен на територията на област Пазарджик през изтеклата седмица, сочи  информация на Националния център по обществено здраве и анализи, касаещ периода от 11 – 17 юни.

От справката става ясно, че има и пети заболял от марсилска треска, като първият случай е само отпреди месец, в седмицата 15 – 21 май.

Също пети за годината случай на заболял от ехинококоза (кучешка тения) е регистриран в област Пазарджик.

През отминалата седмица са диагностицирани още двама с остър вирусен хепатит А, Б, С, Д неопределен и един с туберкулоза.

***

Висцерална лайшманиоза е протозойно, трансмисивно заболяване, което протича с фебрилитет, увеличаване на черния дроб и слезката, анемия, левко и тромбоцитопения и измършавяване. У нас се среща предимно в граничните области на Южна България – средиземноморска, средноазиатска, детска ВЛ.

Източник на заболяването са опаразитени хора и някои гръбначни животни (кучета, лисици, чакали). Механизма на предаване е трансмисивен – чрез ухапване, а преносители са женски кръвосмучещи насекоми (род „Флеботомус“).

След преболедуване от лайшманиоза остава доживотен, траен имунитет.

Причинителите се развиват вътреклетъчно в макрофагите и хистиоцитите, от където се разнасят до черния дроб, лимфните възли, слезката, костния мозък и стомашно-чревния тракт. Развива се интоксикация и сензибилизация на организма. Настъпва анемия. Инкубационният период е 3 – 10 месеца.

Заболяването протича в 3 стадия:

– Начален период – образува се папула на мястото на ухапването. След инкубацията се наблюдава отпадналост, намален апетит, повишена температура и увеличена слезка. Този период продължава 2 – 6 седмици.

– Период на разгръщане на болестта – след третата седмица настъпва увеличаване на черния дроб и слезката. Кожата е с тъмен почти черен цвят. Анемията прогресира, хемоглобинът силно намалява. – Терминален стадий – общото състояние на болния се влошава. Намален е мускулният тонус и телесната маса. Настъпва кахексия (измръшавяване). Болните умират от вторични инфекции и сърдечно-съдова недостатъчност.

След установяване на болестта, заразените се хоспитализират, изследват се материали от биопсия на костен мозък, черен дроб, далак, лимфни възли. Болните се диспансеризират за 1 г.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn