Случай на рядко чревно заболяване е регистриран в област Пазарджик

Един случай на трихоцефалоза е регистриран в област Пазарджик от 5 до 11 март т.г., сочи информация на Националния център по обществено здраве и анализи. Двама са заболелите от остър вирусен хепатит А, Б, С и Д (неопределен), а 7 са диагностицираните с варицела. Един пък е регистриран със салмонелоза.

От РЗИ – Пазарджик пък съобщават, че заболелите от ОРЗ за миналата седмица 5 – 11 март, са 78, а пневмониите – 10. Отчетената заболеваемост е 110 на 10 000 души /под 85 персентил/, която е обичайна за сезона. Най-засегнатата възрастова група отново е 15 – 29 години.

***

Заболяването от трихоцефалоза се причинява от паразита космоглав. То протича с болка в корема, безапетитие или извратен вкус, главоболие, световъртеж и анемия. При масивна инвазия настъпва голямо изтощение. Паразитът нерядко предизвиква възпаление на апендикса и сляпото черво (апендисит).

Космоглавът е паразит за човека и човекоподобните маймуни. Той паразитира в сляпото черво, по-рядко се среща в дебелото черво, а при масивна инвазия може да се установи и в долните части на тънкото черво.

Лечението се провежда от лекар-специалист. Профилактиката се състои в поддържане на висока лична и битова хигиена и обезпаразитяване на здравите хелминтоносители. Профилактична мярка е и грижливото миене на плодовете и зеленчуците преди консумация.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn