Смесеният хор е най-голямата любителска формация, която работи в НЧ”Виделина-1865”

Смесеният хор с диригент Анета Калпакова и корепетитор Цеца Радивчева-Калпакова, е най-голямата любителска формация, която работи в читалището и има своите почитатели сред гражданството и колегите си в страната, което осмисля безвъзмездния труд на хористите, каза в доклада си по време на отчетното събрание председателят на НЧ”Виделина-1865” Спаска  Тасева. През изминалата година хористите отново доказаха професионализъм и донесоха нови поводи за гордост за Панагюрище и читалище ”Виделина”.

През м. април хорът участва в XXI Празник на туристическата песен „Прекрасна си, мила Родино!“, който се проведе в казанлъшкото читалище „Искра – 1860“, с организатор ТД „Орлово гнездо“-Казанлък. С участието си в него панагюрските хористи допринесоха за осъществяването на един истински празник на песента, хармонията, красотата и приятелството, за зрители, колеги и  музикални специалисти, изпълнили залата. Изпълненията им спечелиха овациите и възнаградиха хористите, корепетитора и диригента за огромния им труд и старание по време на подготовката. След края на музикалния форум беше проведена среща на ръководители, диригенти, организатори и ръководството на БТС, на която  се установиха непринудени и много полезни контакти, размениха се мнения, оценки и полезна информация за хоровото изкуство, репертоар и бъдещи срещи. Особено радващи бяха ние получените много и възторжени поздравления и оценки и покана за участие в следващата проява организирана от БТС. За участието си хора получи диплом и плакет за отлично представяне.

Именно чрез тези контакти през юни смесеният хор беше поканен и взе участие в 31-вият национален песенен празник „Песните на България” в гр. Хисаря, който беше посветен  на 60 години туристическо хорово пеене в България. Участието във фестивала спечели на формацията много нови приятели и почитатели. От сцената на  читалище „Иван Вазов“ 28 туристически хора от цялата страна представиха песни за планината, природата, за България. Събитието бе организирано от БТС, Сдружението на туристическите хорове в България, Община Хисаря и Туристическо дружество „Орела“ гр. Хисаря, които отличиха изпълнителските качества на хора ни с грамота и статуетка.

По покана на община Панагюрище, хорът участва в градския концерт, посветен на Деня на славянската писменост и култура- гр. Панагюрище.

Въпреки добрите изяви на хора и постигнатите резултати все още продължава да е тревожно състоянието на състава със занижения брой хористи-мъжки гласове, липсата на по-млади попълнения и проблема за изграждане на музикален баланс и обновяване на репертоара, каза в заключение Тасева.

 

Oborishte.bg

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn