Софийският университет остава сред най-престижните университети в света, но е изпаднал надолу в класацията

Софийският университет, който е единственото българско висше училище в класацията на 863-те най-престижни университети в света, е изпаднал надолу спрямо миналата година и се класира в групата 700+ място, където университетите вече са подредени по азбучен ред. За сравнение, през 2014 и 2013 година Софийският университет е бил в групата 651-700 място, а през 2012 година, когато за първи път влезе в класацията, бе на едно от най-задните места, предаде Mediapool.
Въпреки че отива на по-задни позиции в класацията, от университета коментираха, че “за четвърта поредна година най-старото и авторитетно висше училище в България запазва позицията си сред 863-те най-престижни университети в света“.
Класацията QS World University Rankings, която се прави за 12-та поредна година, оценява университетите на базата на шест критерия: академична репутация, научна репутация, репутация сред работодателите, съотношение на студенти и преподавателски състав, цитирания на факултет, брой чуждестранни студенти и чуждестранни преподаватели.
В топ десет са Масачузецкият технологичен институт, “Харвард“, “Кеймбридж“, “Станфорд“, Калифорнийският технологичен институт, “Оксфорд“, “Юнивърсити Колидж“, Лондон, “Импириъл Колидж“, Лондон, Федералният технологичен институт в Цюрих, Швейцария, и Чикагският университет. В нашата група попадат още университетите в Анкара, Баку, Донецк, Кувейт, Атинският университет за икономика и бизнес и др.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn