Спад в броя на осиновените деца

В последните няколко години независимо, че има доста голям интерес от страна на кандидат-осиновителите и над 1 500 деца, които биха могли да бъдат осиновени, има спад в броя на осиновените деца. Анализът на Министерството на труда и социалната политика показва, че основните причини за това са недостатъчно бързата и прозрачна процедура. Част от тези проблеми биха могли да бъдат решени с предложения за промени в Семейния кодекс, които се планират. Това заяви министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова в интервю за БНТ. Тя посочи, че темата за осиновяването е изключително важна в нашето общество, но често избягва извън фокуса на политиците.

Министърът на труда и социалната политика подчерта още, че при осиновяването водещ е интересът на децата и сподели, че се планира от сега съществуващите 28 регионални съвета по осиновяване да се създаде един на национално ниво. Така ще се гарантира участието на всички заинтересовани институции. Облекчената процедура ще гарантира ускоряване й.

 Министърът на труда и социалната политика подчерта, че децата имат нужда от семейна среда и всички политики трябва да бъдат насочени към осигуряването й, затова и темата за  следващите етапи от деинституционализацията на децата е изключително важна.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn