Спад на туристите заради COVID кризата 

Зам.-кметът  на  Община Панагюрище Галина Матанова: Продължаваме да работим за повишаване привлекателността на общия туристически продукт 

Възникналата извънредна ситуация доведе до тежки щети в сферата на туризма, включително в общината и страната, и по света. През 2020 година отчитаме за първа година в последните девет години, понижаване на броя на туристите, което е съвсем очакван резултат, обусловен от разпространяващата се пандемия и преди всичко от наложените противоепидемични мерки„, каза заместник-кметът Галина Матанова, представяйки данните от отчета за изпълнение на дейностите по Програмата за развитие на туризма на територията на Община Панагюрище на заседанието на Общински съвет – Панагюрище на 22 април.

Броят на регистрираните туристи в община Панагюрище се увеличаваше многократно до 2020г., припомни заместник-кметът Матанова. Над 2.3 хиляди са били чуждестранните туристи през 2019г., което е рекорд за нашата община, а реализираните нощувки достигнаха през същия период 48 000, като е налице нарастване с  около 10 000 годишно преди пандемията. Приходите от туризъм през 2020г., които са едва 10 960 лева, са 37.70% от приходите през предходната 2019г., което е достоверен показател за отрицателния ръст в броя на нощувките и посещаемостта на туристическите обекти. Реализираните нощувки в местата за настаняване клас А и клас Б са 36 533 броя, което е 24% по-малко  в сравнение с 2019г. Броят на местата за настаняване в община Панагюрище се запази, което е добър показател. В сравнение с 2019г., когато отчитаме 106 261 посещения, през 2020г., посещенията на музейните обекти са намалели с 39%.

ТЕМАТА ПРОДЪЛЖАВА НА СТРАНИЦИТЕ НА ПЕЧАТНОТО НИ ИЗДАНИЕ – ВЕСТНИК „ОБОРИЩЕ“. Очаквайте новия ни брой да излезе от печат днес.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn