Спаска Тасева, председател на НЧ „Виделина-1865“, гр. Панагюрище получи плакет и грамота от Министерство на културата по случай Деня на българската просвета и култура

Министър Найден Тодоров отличи днес, 22 май артисти и дейци от различни области на културата за техния принос за развитието на българската духовност и в навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, съобщиха от Министерството. 

Официалната церемония се състоя в галерия „Средец“ на Министерството на културата. 

Престижните отличия на Министерството на културата получиха артисти, музейни специалисти, читалищни деятели, писатели – личности от различни области на духовния живот и култура.

С Плакет „Принос в развитие на културата“ и Грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност и по повод 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност беше удостоена Спаска Тасева, председател на НЧ „Виделина“, гр. Панагюрище. С дългогодишен опит в сферата на хуманитарните дейности като заместник-кмет на община Панагюрище.

Награда на Министерството на културата „Златен век“ – огърлие и Грамота за изключителен принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност и по повод 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, и парична награда получиха: Георги Йорданов, министър на културата в периода 1982 – 1989 г.; обичаният актьор и музикант Ицхак Финци, легендата в журналистиката Иван Гарелов, изтъкнатият български музиковед проф.  Боянка Арнаудова; популярният и талантлив български актьор Владимир Пенев; председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов и общественикът, дипломат и дългогодишен ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии проф. д.и.н. Стоян Денчев.

На церемонията бяха наградени и много представители на музеи и читалища, които със своя упорит и често безименен труд съхраняват българската духовност и националната ни памет.

 

 

На финала на церемонията министър Тодоров се обърна с кратко послание към дейците на българската култура: „Хората, които не разбират това, което правите, гледат на Вашата работа като на разход. А тя е инвестиция в бъдещето на нашата нация – за това те трябва да Ви благодарят. Аз Ви благодаря!“

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn