Специализирани полицейски акции за употреба на алкохол, наркотични вещества и правоспособност

От Областна дирекция на МВР-Пазарджик са засилили мерките за недопускане на произшествия на пътя и организация на движението за безопасно пътуване в най-натоварените участъци във връзка с натоварения трафик около почивните дни.
Товарните автомобили с тегло над 12 тона ще имат забрана за движение по автомагистралите, първокласните пътища след 14 до 20 часа на 8 май.
Извън дните на т. нар. „голямо пътуване“, на 6 и 7 май, в часовете между 22 и 02 часа, на територията на цялата страна са планирани специализирани полицейски акции за употреба на алкохол, наркотични вещества и правоспособност на водачите. Пътните полицаи ще проверяват и за задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ и винетка.

За да е безопасно пътуването от „Пътна полиция“ отправят препоръки:

Осведомете се за промените в Закона за движението по пътищата. Информирайте се за въведените ограничения и за прогнозата за времето по предстоящия маршрут. Вземете нужните документи – лични и на моторното превозно средство
Потегляйте на път само с изправно превозно средство, проверете изправността на спирачките и светлините. Заредете с  миещ препарат за чистачките. Проверете атмосферите на гумите
Заредете достатъчно гориво. Запасете се с вода и хранителни продукти, ако пътят е дълъг. Използвайте предпазните колани и столчета за деца. Не шофирайте ако сте пили алкохол или не сте правоспособен. Спазвайте ограниченията, пътните знаци и маркировка. Бъдете толерантни към останалите участници в движението по пътищата, особено към пешеходците, децата и възрастните хора, водачите на двуколесни превозни средства
Ако се е образувала колона зад автомобила ви, отбийте и я пропуснете. Ако пътят е дълъг, правете по-често почивки, шофирайте  през  светлата част на деня. Не предприемайте рискови маневри. Не се движете в аварийната лента на магистралата и с поведението си не затруднявайте придвижването на спешна или пътна помощ и на контролните органи. Ако сте пешеходец, използвайте тротоарите, пешеходните пътеки, подлези/надлези . Ако станете свидетел на пътна катастрофа или друг инцидент, спешно позвънете на телефон 112 или съобщете в най-близкото районно управление на МВР.
„Пътна полиция“ напомня, че ако не сте платили глобите си по Закона за движението по пътищата, при проверка на пътя може да бъде отнето свидетелството за управление на МПС, а моторното превозно средство да бъде спряно от движение до плащането на дължимите глоби.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn