Спешни мерки набеляза Областната епизоотична комисия срещу Птичия грип и Африканска чума по свинете

На заседание на Областната епизоотична комисия, зам. областният управител Стефан Мирев призова отговорните институции да спазват указанията на Министерство на земеделието и храните  и Изпълнителната агенция по безопасност на храните, както и да упражняват стриктен контрол на дейността на собствениците на животновъдни обекти. Днешното заседание беше  свикано извънредно във връзка с констатирани огнища на високопатогенна „Инфлуенца” по птиците в Германия, Австрия, Унгария, Полша и Хърватска и повишената опасност от разпространението на болестта Африканска чума по свинете в Европа.

Инфлуенцата или грип при птиците е остро заразно заболяване с почти 100% заболеваемост и смъртност. Болестта се съхранява и пренася от дивите прелетни птици, които ежегодно мигрират. Те не боледуват, а само пренасят причинителя. Предаването на инфекцията става чрез директен контакт със заразени птици или птичи продукти. Последните случаи на птичи грип са регистрирани в България през 2015г. Африканската чума по свинете (АЧС) е високопатогенна инфекциозна болест по свинете, характеризираща се с висока заболеваемост. През 2011 – 2012 г. заболяването прониква в Белорусия, от където посредством диви свине прониква в началото на 2014 г. в Литва, Полша и Латвия. През септември същата година заболяването е регистрирано и в Естония. Болестта не е опасна за хората, но нанася големи икономически загуби. Д-р Гошо Ганев, началник отдел „Здравеопазване на животните“ в Областната дирекция по безопасност на храните, представи пред членовете на Областната епизоотична комисия пакетът от мерки, които се набелязват по Заповед на министъра на земеделието и храните и изпълнителният директор на БАБХ. На директорите на ОДБХ в цялата страна е разпоредено да информират кметовете на съответните населени места и лицата, отглеждащи домашни животни, като ги запознаят с актуалната епизоотична обстановка, риска и начините за разпространение на болестта, мерки за биосигурност, които трябва да се спазват в обектите. Особено внимание се обръща на задължението при съмнение за заболяване или смъртност, незабавно да се информира съответния официален ветеринарен лекар. Засилва се и контролът на движението на птици извън фермите и дворовете и на домашни свине. Извършва се засилен клиничен надзор за ранно откриване на заболяванията в животновъдните обекти в област Пазарджик.

Със Заповед на областния управител е разпоредено,  кметовете на общини да организират свикването на общинските епизоотични комисии, които да разработят конкретните мерки за територията на съответната община. Ръководителите на ОДБХ, РЗИ, ОДМВР, Областен отдел „Автомобилна администрация”, РДГ, РИОСВ, СЛРБ, трябва да определят с вътрешна заповед отговорници за изпълнението на приетите мерки.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn