„Спомен за Радивчев” тази вечер в НЧ ”Виделина-1865”, гр.Панагюрище

С музика почетоха паметта на панагюрския диригент и композитор Делчо Радивчев местните самодейци. Концертът  „Спомен за Радивчев”, организиран от НЧ „Виделина-1865” се състоя тази вечер в залата на читалището.

DSC06931

„Тази година, на 28 февруари, той щеше навърши 90 години. Отиде си рано, преди 35 години, но остави след себе си толкова ярко дело, с което винаги ще живее в културната памет на Панагюрище и в сърцата на панагюрци”, каза водещият на концерта Стефан Рапонджиев и припомни вкратце биографията на Делчо Радивчев.

IMG_6983 IMG_6984 IMG_6986

Блестящите авторски песни и обработки на Делчо Радивчев „Стани, стани юнак балкански”, „Априлска епопея” и „Каменград” прозвучаха в изпълнение на вокална група „Радеан“, която носи творческия му псевдоним, получен от първите срички на името му Ра от Радивчев, Де – от Делчо и Ан – от бащиното Ангелов. Диригент и художествен ръководител Анета Калпакова, на пианото – Цеца Радивчева-Калпакова. След това вокалната група изпя и обичаните народни песни  „Хатър ми остало”, „Денке ле”,” Иване, Иване” и „Знай Радо”.

DSC06951

Песента на принца от оперетата „Снежанка”, музика Делчо Радивчев, либрето Дочка Кацарева, изпълниха Найден Найденов, Василена Маслева и внучката на Делчо Радивчев  Джени Калпакова, под съпровода на Цеца Радивчева-Калпакова и Анета Калпакова.

IMG_6994DSC06963

След това музикалната палитра обогати Смесеният хор при читалището с патриотичните песни: „Боят настава”, „Ботев марш” и „Безсмъртен подвиг”.

DSC06966

Романтична нотка внесе пиесата „Говори нежно за любов”, музика Нино Рота, аранжимент Анета Калпакова, изпълнена от Цеца Радивчева-Калпакова, Петър Палашев, Петър Петров и Анета Калпакова.

IMG_6998

Всички онези, които са имали щастието да работят с Делчо Радивчев, са единодушни, че той е удивителна личност. Музиката е целият му живот, осмислен с дело, което впечатлява и предизвиква искрено и дълбоко уважение и възхищение. Това  потвърди и актьорът Георги Радомиров, споделяйки от сцената свои спомени.

DSC06976

По покана на водещия Стефан Рапонджиев, Радомиров съвсем импровизирано се включи в концертната програма с емоционално изпълнение на стих от Димчо Дебелянов.

IMG_7000 IMG_7003

Чрез музиката си „Делчо Радивчев” продължава да бъде сред нас и със нас, а името му също продължава да живее, избрано заслужено за патрон на духовия оркестър при читалище „Виделина”. Панагюрският бенд постави финала на музикалната вечер. Публиката в читалищната зала се изправи на крака и дълго ги аплодира.

Делчо Радивчев винаги ще е част от музикалния живот, културния календар и празниците на Панагюрище.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn