Сребърен медал за самодейците от фолклорната група на НЧ „Искра-1872”- с. Попинци от фестивала в гр. Неделино

Със сребърен медал се завърнаха самодейците от фолклорната група на НЧ „Искра-1872”- с. Попинци от Седемнадесетия фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен с международно участие в гр. Неделино, който се проведе на 7, 8 и 9 септември 2018 г., съобщи секретарят на читалището Донка Шопова.

Поредни поздравления за председателя на читалището Маньо Оряшков и ръководителя на групата Иван Чардаков за избора на фестивал и успешното представяне на групата в конкурсната програма на този уникален фолклорен празник на двугласа.

Специални поздравления и за самодейците от Фолклорната група към читалището, които въпреки трудностите на ежедневието, намират сили и време да участват в читалищните изяви от културния календар на читалището и да съхраняват и популяризират песенния фолклор на Средногорието. Групата, с корепетитор Цанко Ненков  участва за първи път в този фестивал в община Неделино и представи пред жури и публика народни носии и автентични песни от Панагюрския край под съпровод на гъдулка.

И тази година седемнадесетото издание на Националния фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен с международно участие – Неделино ` 2018 бе организирано от Община Неделино с подкрепата на Министерство на културата и отново събра хиляди участници и гости на събитието.  Фестивалът беше официално открит на 7 септември от кмета на община Неделино Боян Кехайов с богата фолклорна програма,  в която звучеше уникалния  неделински двуглас  от домакините, както и песни  и танци от всички етнографски области на България в изпълнение на ансамбъла на Пловдивската музикална академия.

Жури с председател академик проф. Милчо Василев –ректор на Музикалната академия в Пловдив и членове гл. ас.д-р Данка Цветкова и Виолета Измирлиева имаше нелеката задача да оценява участващите колективи в  трите фестивални дни.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn