Среден 2,89 е успехът на зрелостниците, явили се на поправителната сесия през август и септември

Общият успех на зрелостниците, явили се на поправителната сесия през август и септември тази година е едва 2,89, показват данни на Регионалното управление по образованието. Държавен изпит по български език и литература са положили 204 ученици от 28 средни училища, професионални и профилирани гимназии. 128 от тях са изкарали двойки.

На втората матура в област Пазарджик са се явили 139 зрелостници, като най-много са зрелостниците, положили изпит по биология и здравно образование – 75. Те показаха среден успех 3,06.

Най-добре са се представили зрелостниците по чужди езици. Средният успех на тримата, държали изпит по английски език, е 4,68. По руски се е явил 1 и е изкарал 4,43. Също един е предпочел история и цивилизация, а оценката му е 3,58. Средният успех на двамата, избрали философски цикъл, е 3,41, а други 57, препитани по география и икономика, са показали и най-лоши резултати – средно 2,85.

Предстои училищата да направят обстоен анализ на резултатите от матурите, като отчетат всички фактори, довели до понижаване, запазване или повишаване на успеха от изпитите. Въз основа на изготвените количествени и качествени анализи следва всяко училище да изгради своя стратегия за работа върху подобряване качеството на подготовката на зрелостниците и резултатите от образователно-възпитателния процес, като всеки от учителите направи изводи и с оглед на спецификата на преподавания от него предмет.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn