Средно 6 лв. повече ще получи българският пенсионер

От 1 юли минималният размер на най-масовата пенсия – за осигурителен стаж и възраст, ще се увеличи с 2,94 лв. и ще стане 157,44 лв. Почти 6 лв. увеличение ще получи средностатистическият български пенсионер от юли, когато всички пенсии ще се повишат с 1,9%. Ръстът се определя по т. нар. швейцарско правило и е равен на сбора от 50% от повишението на средния осигурителен доход и 50% от инфлацията за миналата година.  Около 50 000 души, които са се пенсионирали през тази година, няма да получат увеличение.
За пенсиониралите се военни и полицаи средното нарастване ще
е с 10 лв.
Преизчисляването на пенсиите през юли ще се прави върху действителния им размер към 30 юни.
Хората, които се пенсионират с недостигащ стаж ще
вземат най-малко 133,82 лв. на месец. Данните на НОИ показват, че през 2014 г. всеки пети се е пенсионирал с по-малко от изискваните от закона години труд.
От 1 юли минимално увеличение ще получат и около половин милион възрастни, чиито пенсии не са свързани с трудова дейност – за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност, персонална пенсия. Техният размер е процент от социалната пенсия за старост, която ще се увеличи от 113 лв. на 115,15 лв. Повишението на доходите на най-бедните пенсионери няма да ги лиши от получаването на помощи за отопление. Границата за достъп до тях ще се повиши в зависимост от ръста на пенсиите, твърди социалното министерство.
Най-голям ръст ще има максималната пенсия. Тя ще се увеличи от 840 лв. на 910 лв. Близо 44 000 души са били ощетени от тавана през 2014 г. С повишението от 1 юли около 14 000 от тях ще получат реалната си пенсия. Парите на останалите 30 000 възрастни ще продължат да бъдат орязвани. Основната причина за това е липсата на пари. По разчети на НОИ пълното отпадане на тавана на пенсиите ще струва около 120 млн. лв. на година.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn