Срокът на сертификатите за преболедувалите се удължава от 6 на 12 месеца

Срокът на сертификатите за преболедувалите се удължава от 6 на 12 месеца, а документът от поставена първа доза от която и да е ваксина ще бъде приеман за достъп до закрити места. Това обяви служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо на пресконференция относно актуалната ситуация с COVID-19 и въведените в страната противоепидемични мерки.
„Повечето хора се насочиха към ваксината, която се прилага еднократно. Тъй като това е административно предизвикан избор, решихме за нуждите на нашия противоепидемичен срок, тъй като при поставянето на първа доза от двудозовите ваксини също се издава документ, че е издаден, този документ да е валиден като сертификат в рамките на 1 месец до поставянето на втора доза. Т.е. ако сте си поставили първата доза от еднодозовата ваксина ще ви служи, за да посещавате местата, на които се изисква“, коментира служебният здравен министър и добави, че още днес ще бъдат допълнени тези промени в заповедта

Той обяви още, че се очаква до месец за държавните и общинските служители на гише също да бъдат проверявани с тестове или да трябва да доказват преболедуване или ваксинация.

До неделя при проверка от РЗИ на закритите обществени места няма да се налагат глоби, ако са установени нарушения, ще се издават само предписания.

„Това е един вид гратисен период, а глобите започват от понеделник“, подчерта Кацаров.

 Здравните власти съобщиха още, че положението е тежко, но не трябва да забравяме и за другите заболявания на хората.

От днес за достъп до закрити обществени места е необходим задължителен зелен сертификат. Той се издава при завършен имунизационен цикъл, преболедуване на COVID-19 или отрицателен PCR тест до 72 часа или антигенен тест до 48 часа.

За момента условието не важи за учители и държавни служители, но днес по-рано беше съобщено, че мярката до 4 седмици ще бъде въведена и за тях.

Всички ученици от тъмночервените зони минават на онлайн обучение от днес.

Изключения от изискването за зелен сертификат са хранителните магазини, аптеките и градският транспорт.

Заради новите мерки два дни подред се извиват опашки пред ваксинационните пунктове в цялата страна, а проверки за сертификати започнаха в нощните заведения още в 00:00 часа на 21 октомври, откогато влезе в сила заповедта на служебният здравен министър.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn